Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Αποτελέσματα 2ης Συνάντησης

H δεύτερη συνάντηση της υπό σύσταση επιτροπής της Θεσσαλονίκης ,έλαβε χώρα το Σάββατο 18.12.2010 με μεγάλη συμμετοχή, και στέφθηκε με επιτυχία καθώς βγήκαν κάποια συμπεράσματα και οργανώθηκαν ομάδες δράσης για συγκεκριμένους τομείς. Η συμμετοχή έφτασε τα 60 άτομα με τα περισσότερα από αυτά να έρχονται για πρώτη φορά.
Άρα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ο στόχος του διπλασιασμού από την προηγούμενη συνάντηση επετεύχθη.
Στη 2η συνάντηση συζήτηθηκε η οργάνωση και η δράση της Σπίθας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την προταθείσα ημερήσια διάταξη.
Σε ότι αφορά στο γενικό πλαίσιο, η ΣΠΙΘΑ ορίζεται ως Ανεξάρτητο Κίνημα που έχει στόχο την ΑΝΑΤΡΟΠΗ, την ΑΝΥΠΑΚΟΗ και την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Ανατροπή της αντεθνικής και αντιλαϊκής πολιτικής, Ανυπακοή στις επιλογές και επιταγές της κυβέρνησης, Αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών.
Η ΣΠΙΘΑ είναι μια ιδέα που παίρνει σάρκα και οστά με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Η Ιδρυτική Διακήρυξη της 1ης του Δεκέμβρη από τον Μίκη Θεοδωράκη, με τη συγκεκριμένη διαπίστωση της Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής πραγματικότητας και τη διατύπωση γενικών κινηματικών αρχών, παρέχει την ιδεολογική πλατφόρμα για την κινητοποίηση των πολιτών. Οι πολίτες που την αποδέχονται αναλαμβάνουν συλλογικά τη διαμόρφωση και ανάπτυξη της οργάνωσης και των δράσεων της υλοποίησής της.
Η ΣΠΙΘΑ Θεσσαλονίκης, εφόσον αποδέχεται την Ι.Δ., γίνεται μέρος των πανελλήνιων κινητοποιήσεων και οφείλει να ορίσει τις οργανωτικές δομές της σύμφωνα με το πνεύμα της Ι.Δ.
Μια τέτοια συνάντηση βέβαια μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται για πρώτη φορά μεταξύ τους δεν θα μπορούσε να μην έχει και τις εντάσεις τις. Εντάσεις όμως που εποικοδομητικά οδήγησαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα και κατεύθυνση δράσεων. Έτσι, η συνέλευση της 18/12/10 με άμεσα δημοκρατικές συναινετικές διαδικασίες, προχώρησε στην ίδρυση και στελέχωση τριών ομάδων εργασίας/δράσης:

1. Ομάδα οργάνωσης αλληλεγγύης σε κοινωνικό επίπεδο. Θα διερευνήσει τρόπους υλοποίησης αλληλεγγύης σε τοπικό κοινωνικό επίπεδο ώστε να στηριχτούν οι κοινωνικές ομάδες που θίγονται άμεσα και να προστατευτούν αυτές που είναι υπό κίνδυνο.
2. Ομάδα νομικών θεμάτων σχετικά με το μνημόνιο. Ομάδα που θα φροντίσει να εξετάσει και να ενημερώσει για την νομιμότητα του μνημονίου αλλά κυρίως να συντάξει και να θέσει υπό διαδικασία δημοψηφίσματος την νομιμότητα του μνημονίου από τον τρόπο που νομοθετήθηκε στην Ελληνική Βουλή.
3. Ομάδα οικονομικών. Η ομάδα θα εξετάσει εναλλακτικές μεθόδους ανάπτυξης της οικονομίας με όρους κοινωνικής ισορροπίας και θα επανέλθει με προτάσεις.
4. Ομάδα εργασίας παιδείας - εκπαιδευτικού συστήματος. Θα γίνει μια πρώτη προσσέγγιση αξιολόγησης του υπάρχοντος εκπαιδευτικού συστήματος και συνολική πρόταση αναβάθμισης.
5.Ομάδα επικοινωνίας και ΜΜΕ
6..Ομάδα συντονισμού της επιτροπής της Θεσσαλονίκης.


Ακόμα ορίστηκε η επόμενη συνάντηση για τις 08/01/2011 Ημέρα Σάββατο και ώρα που θα ανακοινωθεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην επιτροπή παρευρέθη και αποτελεί πλέον μέλος του κινήματος Θεσσαλονίκης ο διακεκριμένος καθηγητής κος Κωσταντίνος Ζουράρις, με αξιόλογες παρεμβάσεις και προτάσεις. Μας διαβεβαίωσε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης που βρίσκεται σε επαφή μαζί του αφουγκράζεται την ανάπτυξη της Σπίθας και σύντομα θα έχουμε και δεύτερη αντίδρασή του ΄μετά από την διακήρυξη.
Ήρθαν επίσης άνθρωποι που παρευρέθησαν στην εκδήλωση της ιδρυτικής διακήρυξης στο Ίδρυμα Κακογιάννη και μας μετέφεραν το κλίμα ελπίδας που μέσα από την αυτόνομη οργάνωσή μας πλέον αρχίζει και αναπτύσσεται.